Tadaaa header

TADAAA maakt van je merk een beleving.

Compleet middelen en media vrij ideeën bedenken vanuit de vraag hoe we consumenten onderdeel uit kunnen laten maken van een merk, ’n campagne, een bedrijf, of een concept.

Dat je hiervoor compleet anders moet kunnen en durven denken geldt voor zowel de opdrachtgever als voor TADAAA

  1. Belevenismarketing Pur Sang
  2. Guerrilla acties
  3. Inhakers op feestdagen en evenementen
  4. Interne communicatie
  5. PR
  6. Goede Doelen
  7. Non Spot Advertising


Wat verkoopt TADAAA

Evenementen die niet alleen een merk drie dimensionaal tot leven kan brengen, maar ook zorgt dat deze evenementen Free Publicity genereren. Het z.g. Kodak moment staat Centraal.

1. Belevenismarketing Pur Sang (in de meest letterlijke zin)

Dat is eigenlijk de oorsprong en in feite het leukste wat er bestaat. Bijvoorbeeld een hal afhuren voor Auping, Beterbed, of (doe eens gek) Hastens en de allergrootste Pyjama party geven ter wereld (leuk voor in het Guinness boek). Met bedden catering aan bed optredens etc allemaal in het thema.  Trekt mega veel publiciteit en is en staaltje merkbeleving van het zuiverste water. In dit geval doe je het vooral voor de mensen die niet op het evenement zijn, maar juist diegene die erbij hadden willen zijn en e.e.a. via de pers vernemen.

  • Of voor een Saab ’n drive in première op een gekke locatie en dan het liefst een première waar de auto een belangrijke plaats inneemt (007).
  • Maar ook voor Gehwol een blarenparty na de Nijmeegse vierdaagse.
  • Of een oester buffet op de Hiswa met Van Lanschot (met in sommige oesters een echte parel).

2. Guerrilla acties

Case: Das rechtsbijstand.

De Das had als insteek van de nieuwe campagne genomen dat zelfs als je thuis achter de geraniums zit en de duur niet meer uitkomt, je toch (ongevraagd) in een juridisch gevecht kan belanden. Recht hebben is dan vaak iets anders dan het krijgen.

Zij wilde juridische problemen boven water krijgen en de betrokken “slachtoffers”sponsoren in hun strijd. Zo kwamen we op de bewoners van de Borneokade die allen een huis hadden gekocht of gehuurd met vrij uitzicht over het water. Toen besloot stadsdeel Zeeburg dat de Rainbow Warrior, een afgedankt schip van Greenpeace, op de Borneo kade moest komen te liggen en dienst moest doen als museum en milieu informatie centrum.

Alle bewoners verloren hiermee hun vrije uitzicht en er zouden op doordeweekse dagen zo’n 40 schoolbussen per dag hun kade onveilig maken.

Er waren maar liefst 3 alternatieve plekken aangeboden waar de boor wel welkom was maar Groenlinks stadsdeel verantwoordelijk Hoek wist van geen wijken.

Wij besloten hem een koekje van eigen deeg te geven.

We vonden uit waar zijn kantoorkamer zich bevond in het stadsdeelkantoor (2 hoog 4e raam) We hebben alle bewoners middels een tot boot gevouwen huis aan huis mailing uitgenodigd om naar het stadsdeel kantoor te komen alsmede flink wat pers. Voor spandoeken hadden we ook gezorgd. Op de afgesproken dag en tijd zijn we met een scharlift met een boot erop (DAS boot) onder het raam gaan staan van de hr.Hoek en lieten de lift stijgen totdat deze het raam van dhr. Hoek geheel afdekte. Door een megafoon riepen we: Heer Hoek, hier is een Koek van eigen deeg. En wij laten ons niet in de boot nemen.

De heer Hoek stond de pers te woord terwijl wij muziek draaiden die louter met bootjes en scheepvaart te maken had. Enige weken later is de boot inderdaad naar een andere plek verhuisd. Kosten waren laag, maar de media aandacht enorm en de Das was blij met de empathieke actie die naadloos aansloot bij hun campagne.

Voor een tweede actie hebben we van het Stopera plein een kindermanege gemaakt, omdat er een manege in Noord met sluiting wegens nieuwbouwplannen werd bedreigd zonder dat er een alternatieve locatie werd aangegeven. Met name kans arme en gehandicapte kinderen maakten gebruik van de manege. Ook deze actie kreeg veel publiciteit en was kostentechnisch gezien bepaald goedkoop.

Voor dit soort guerrilla acties is het van belang nauw samen te werken met  het Pr bureau van de klant of met Creative Venue. Ik noem dit soort acties ook wel free publicity genererende magneetjes.

Nieuws is uitermate maakbaar en er is altijd behoefte aan. Alle nieuwsredacties zitten vaak om scoops te springen. Wat niet (meer) werkt is de 1 april grap, de redacties zijn een beetje moe “van het om niks uitrukken” voelen zich niet gerespecteerd.

Maar je kunt wel nieuws maken door bijvoorbeeld tijdens de eerste dag van het visseizoen een zeemeermin op de bosbaan te laten bovenkomen en weer verdwijnen. Of ook een mooi voorbeeld, ’n opblaasbare huldeboog voor de deur van Job Cohen neerzetten op dag dat hij precies 2500 dagen Burgermeester van Amsterdam is. Fanfare erbij veel pers en laten we hopen dat hij niets vermoedend in pyjamabroek met twee volle vuilniszakken op z’n stoep verschijnt.

Omdat je vaak eenmalig een stunt of evenement neerzet hoef je lang niet altijd voor vergunningen zorgen. Er bestaat vaak geen wetgeving op wat je hebt bedacht en een vergunning voor aanvraagt. Dus maak je slapende honden wakker want de gemiddelde ambtenaar ziet altijd beren op de weg.

De Stilettorun van Glamour is de eerste keer zonder toestemming van de gemeente en de winkeliersvereniging gewoon gedaan. Ze dachten, heel terecht, dat tegen de tijd dat de politie zou verschijnen de race al was gelopen. Het jaar daarna werd de race gedoogd, en toen De Rotterdamse Koopgoot interesse toonde voor de tweede editie kwam de PC winkeliersvereniging hiertegen in het geweer, het was immers “hun”evenement. De kosten van de eerste stilettorun waren circa 40.000 euri, de gekapitaliseerde media aandacht circa 4.000.000 euri (ik bedoel maar).

Wanneer je tijdens de Sail bijvoorbeeld een lounge bouwt op een mega grote lift, dan kun je op plekken die niet onder het z.g. Sail evenement terrein vallen gaan staan (achter een pand ). Doe de lift de lucht in en je heb het beste uitzicht en ook nog eens gratis (CNN waardig). De kans bestaat dat je de tweede dag een verbod krijgt, maar dan kun je dat weer gebruiken voor je publiciteit. Voor lef stunts moet je klant de nek uit willen steken en met name met deze stunts kun je alleen met de CEO om de tafel.

3. Inhakers op feestdagen en evenementen

Hier moet je je altijd goed realiseren dat je niet de enige bent met een inhaker en de pers ook een beetje inhaker moe begint te worden. Op prinsjesdag of 1 april bijvoorbeeld is het elk jaar raak. Zichtbaar zijn is dan een beter alternatief, bijvoorbeeld de Staatsloterij (Give aways) en 538(museumplein) op Koninginnedag.

Een goed voorbeeld van inhaken op een evenement  is de Samsung oplaad service. (uiteindelijk heeft niet Samsung deze uitgevoerd maar KPN.

Samsung had in 2000 een drie jaren sponsor contract gesloten met Lowlands. In die tijd had iedereen al zo’n beetje een GSM, maar deze waren meestal snel leeg. Op de camping was geen mogelijkheid om je telefoon tussendoor even op te laden en de meeste Lowlands gangers zaten na 1 dag al met een lege batterij. Uiterst onhandig want de meeste Lowlanders zijn met een groep en die raak je natuurlijk best een paar keer kwijt, dan biedt een opgeladen telefoon uitkomst.

Dus dat probleem werd uiterst empathiek opgelost met de Samsung Oplaadservice alwaar je volgens een garderobe systeem je telefoon (alle merken) kon laten opladen.

Wat je altijd doet bij inhakers op evenementen is de grootste gemeenschappelijk deler opzoeken en de bezoekers facilliteren met iets waar ze ook werkelijk behoefte aan hebben. Daarmee wordt sponsoring niet meer als noodzakelijk kwaad ervaren, maar heeft het een toegevoegde waarde die uitstraalt op je merk.

Ook DE heeft een uiterst sympathieke actie gedaan op Lowlands. Door de z.g. koffiewekker te introduceren. Wanneer heb je nu meer behoefte aan koffie dan na een nacht stevig doorhalen. DE had pakketten verkocht voor een sympathiek prijsje. Wanneer je de scheerlijn hanger aan je tent hing werd je op elke festivaldag gewekt met een heerlijk bakje verse koffie. Wat dit DE heeft opgeleverd staat in mijn boek.

4. interne communicatie

Bijvoorbeeld de aftrap van een nieuw product, een jubileum, het jaarlijkse uitstapje in combinatie met een intern kick-off programma, een fusie, een nieuwe koers.

Daar hebben we bij etcetera een mooi voorbeeld van. Namelijk de (onverkochte) RVS Case. De nieuwe campagne, een nieuwe CEO en het jaarlijkse vragenvuur werden binnen dit concept in een keer door de organisatie gejaagd.

Het thema was de paraplu  bekend van het logo van de RVS. Bij de totstandkoming van dit concept kwamen wij er al snel achter dat er veel en zeer bekende scènes en liedjes zijn waarin de Paraplu een prominente rol speelt. De paraplu stond ook centraal in de nieuwe campagne, en dus werd er een televisie programma bedacht (eigenlijk een copy van Laat de Leeuw maar met een andere presentator) zonder dat deze ooit werd uitgezonden, waar diepte interviews met prominente medewerkers werden afgewisseld met (Paraplu) liedjes, Mary Poppins de special guest was. Er werd een enorme hoeveelheid hagelslag over het publiek uitgestort terwijl zij onder een paraplu een boterham met hagel probeerde te vullen, en natuurlijk kwam singing in the rain ook aan bod en was het publiek met dank aan de uitgedeelde pluus niet helemaal nat geregend. Maar de absolute klapper bestond uit een optreden van de weathergirls met It’s raining man terwijl er via een blower allemaal polissen door de studio vlogen kwam de nieuwe CEO hangend met een plu aan een aan het plafond bevestigde rails de studio in zweven.

5. PR

Met name wanneer er bijvoorbeeld naar buiten toe behoefte is aan een ander geluid om het merk met iets nieuws te laden. Dat klinkt vaag, maar ik heb er wel een goed voorbeeld van.

Miss Etam heeft samen met Trendbox onderzoek gedaan naar Vrouwen in Nederland. Deze enquête is in boekvorm uitgebracht voor de consument en het hele onderzoek is onverkort uitgegeven voor alle experts.

Hiermee wilde Miss Etam een bepaalde autoriteit claimen omtrent de kennis rond vrouwen.

We hadden de boekpresentie natuurlijk heel makkelijk kunnen doen met een kleine persconferentie en het uitreiken van het eerste exemplaar aan de hoofdredactrice van Opzij, de Viva of de minister van emancipatiezaken. De kans dat er dan veel pers op af zou komen was bijzonder klein, dus moest er een persmagneet worden ingebouwd.

Alle journalisten verbonden aan vrouwenzaken werden voor de presentatie uitgenodigd. In Nemo hadden we op elke stoel een antwoordformulier op een clipbord gezet. Middel een film werden de vragen waarvan de antwoorden ons nogal verbaasden gesteld. De Experts in de zaal moesten gokken op de uitslag (hoe goed kennen zij hun doelgroep). In de pauze werden de antwoorden gecontroleerd en een winnaar gevonden terwijl Mrs Einstein (vrouwen zangroep) een speciaal lied voor deze gelegenheid ten gehore bracht. Nadat de winnaar bekend was gemaakt werd er een forum discussie gehouden waar de vonken vanaf spatten omdat de uitslag van de enquête nogal ontluisterend was. De favoriete bezigheid van de Nederlandse vrouw was bijvoorbeeld op de bank met een vriendin aan de telefoon zitten kletsen. Vooral vanwege de jaren vijftig uitslag van de enquête en de reactie van de experts hierop heeft ervoor gezorgd dat de Free Publicity enorm was. Elke programma en elke nieuwsuitzending maakte er gewag van om over de radio en dagbladen nog maar te zwijgen. De prijsvraag zorgde voor de aanwezigheid van heel veel pers.

6. Goede Doelen

Serious Request is er een mooi voorbeeld van en heeft 3FM weer in de top 3 van radiozenders teruggebracht. De zomer voor de eerste Serious Request stapten 3 ster presentatoren over naar de commerciële zenders en namen hun luisteraars mee. Om de luisteraar weer terug te winnen zijn we gaan kijken naar de kernwaarden van de publieke omroep. Zo konden we de passie voor muziek en de kennis van muziek centraal stellen en middels serious request een charme offensief inzetten ter promotie van de 3fm dj’s en hun bevlogenheid voor het goede doel en de muziek. Daar is een gouden Effie op gevallen en inmiddels is Serious Request een jaarlijks terugkerend evenement dat bovendien in 4 andere landen is overgenomen.


Maar wanneer een toiletpapier merk beloofd om voor iedere boom die er t.b.v. de rollen omgaat een terug te planten werk je niet alleen aan merkentrouwheid van de consument (mits de prijs gelijk blijft), maar laad je het merk ook met een uiterst goed gevoel.

7. Non Spot Advertising

Het beste voorbeeld hiervan is natuurlijk (met stip) de grote donorshow. Ook al was het niet een merk dat onder de aandacht werd gebracht, maar er vooral aan de awareness van de problematiek werd gewerkt is het toch een uiterst slimme en stoutmoedige actie geweest. Uiteindelijk heeft het hele programma 250.000 euri gekost en is men bij 19.000.000,- aan gekapitaliseerde media aandacht gestopt met tellen.

Ook het idee dat TADAAA reeds bedacht voor de Hier Pitch had een mooie case kunnen worden. In dit televisieprogramma gingen we het wereldrecord Co2 uitstoot reductie zetten. De kijker moest eerst alle lampen vervangen door spaarlampen en alleen de hoognodige lampen aanlaten. Stap twee was: gordijnen dicht, stap 3 alle apparaten die op dat moment niet werden gebruikt van de standby knop halen. Hierdoor zou binnen de duur van het programma de Co2  uitstoot significant dalen.

Inscriptwriting

De familie Flodder in een aflevering door de Lotto laten sponsoren en het script erop aanpassen behoort ook tot de mogelijkheden. Bijvoorbeeld door te suggereren dat de Flodders vanwege een enorme huurachterstand uit huis gezet dreigen te worden. Op het moment dat de verhuiswagen al voor staat, controleert Ma flodder nog even de Lotto cijfers en blijkt de Jackpot te hebben gewonnen.

Netwerken

Mooi voorbeeld, stel er ligt geen opdracht maar je hebt in je netwerk een merk dat perfect aansluit/past op een samenwerkingsverband. De NS en Mojo bijvoorbeeld. Wanneer er een popconcert plaatsvindt van bijvoorbeeld de Stones in de Kuip of de Arena, dan gaan de meeste concertgangers per trein. Een idee is de ticketverkoop te koppelen aan de treinkaart en speciale Stones treinen in te zetten. In de Trein wordt al Stones muziek gedraaid en op de grote stations spelen coverbandjes. Zo betrek je de reis naar het concert toe al bij de hele Stones beleving. Wordt je als merk in verband gebracht met een wereldband zonder dat je hier hoge sponsorbedragen voor kwijt bent, wanneer je als merk op het concert zelf aanwezig wilt zijn dan betaal je je blauw en heeft het niets of generlei waarde, terwijl de reis ernaartoe opleuken juist wel een uiterst sympathieke geste is die uitstraalt op je hele merk.

Dit waren in een nutshell een aantal producten die TADAAA verkoopt (wijzigingen en/of uitbreiding van het assortiment niet uitgesloten)

Hieronder een aantal onverkochte kassakoopjes

Terug naar homepage Wat verkoopt Tadaaa Portfolio No guts no glory Buckle Up Contact